Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 1

im. Marii Konopnickiej w Otwocku

Branżowa Szkoła Specjalna I Stopnia Nr 3
dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną

oraz dla uczniów z niepełnosprawnościami sprzężonymi

 

Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 3 w Otwocku zaprasza uczniów  z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim, którzy posiadają aktualne orzeczenie  poradni psychologiczno-pedagogicznej o potrzebie kształcenia specjalnego.
Uczniowie kształcą się na kierunkach:

 

    • pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
    • kucharz

Dążymy do przekazania naszym wychowankom wiedzy i umiejętności niezbędnych do podjęcia pracy zawodowej oraz samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu. Oferujemy możliwość bezpłatnego uczestniczenia w zajęciach pozalekcyjnych: terapeutycznych, korekcyjno-kompensacyjnych, sportowych oraz w licznych kołach zainteresowań. Dysponujemy siłownią, salą rehabilitacji, gabinetem logopedycznym. Zapewniamy opiekę psychologiczno-pedagogiczną. Praca dydaktyczno-wychowawcza odbywa się na podstawie indywidualnych programów edukacyjno-terapeutycznych opracowanych dla każdego ucznia po diagnozie i okresleniu  jego aktualnego poziomu rozwoju psychofizycznego.
Absolwenci  mogą przystąpić do egzaminu  potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i otrzymać tytuł robotnika wykwalifikowanego. Egzaminy Odbywają się w naszym Ośrodku, który jest punktem egzaminacyjnym dla pracowników pomocniczych obsługi hotelowej, a także dla kucharzy.

PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ

 

Praca w zawodzie pracownika pomocniczego obsługi hotelowej jest zarazem odpowiedzialna i dająca wiele satysfakcji. Wymaga od pracowników określonych predyspozycji i kwalifikacji zawodowych.

Czas nauki – 3 lata

Zajęcia praktyczne – odbywają się na terenie Ośrodka i w zakładach pracy.

 

 

 
   

 

Absolwent powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań:

 

      • prace porządkowe w części hotelowej i gastronomicznej, przygotowanie pokoi do przyjęcia gości
      • prace pomocnicze związane z obsługą gości hotelowych w części noclegowej i sali restauracyjnej
      • prace związane z działalnością pralni hotelowej
      • pielęgnowanie roślin ozdobnych wewnątrz i terenów zieleni wokół obiektu hotelarskiego
      • pomoc przy przygotowywaniu sali konsumenckiej do wydawania posiłków
      • dbanie o zastawę stołową
      • wykonywanie drobnych napraw i prac konserwacyjnych

 

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

      • zainteresowanie zawodem
      • uczciwość
      • dobry stan zdrowia
      • życzliwość, uprzejmość
      • sprawność ruchowa
      • dobry wzrok i słuch
      • zdyscyplinowanie

Możliwości zatrudnienia:

      • w obiektach hotelarskich jako pracownik:
      • w służbie pięter, w korytarzach, jako pokojowa/pokojowy
      • w służbie parterowej jako bagażowy
      • w kuchni hotelowej jako pomocnik
      • w pralni hotelowej
      • przy pielęgnacji zieleni na terenie hotelu

 

KUCHARZ

 

Nauka zawodu odbywa się w pracowniach gastronomicznych Ośrodka i w zakładach pracy, stołówkach szkolnych, restauracjach oraz szpitalach.


Czas nauki – 3 lata


Zajęcia praktyczne - odbywają się na terenie Ośrodka i w zakładach pracy.

 

 

 

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

      • zainteresowanie zawodem
      • dobry stan zdrowia
      • umiejętność pracy w zespole
      • życzliwość, uprzejmość
      • uczciwość
      • Absolwent powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań:
      • przygotowywanie typowych potraw i napojów w różnych zakładach gastronomicznych
      • dokonywanie oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i gotowych wyrobów
      • prawidłowe przechowywanie i magazynowanie surowców spożywczych, półproduktów i gotowych wyrobów
      • organizowanie prac porządkowych
      • nakrywanie stołów na różne uroczystości okolicznościowe
      • utrzymywanie porządku i czystości na stanowisku pracy
      • przestrzeganie zasad bezpieczeństwa higieny pracy

 

Możliwości zatrudnienia:

      • restauracje
      • hotelowe zakłady gastronomiczne
      • sanatoria
      • pensjonaty
      • domy wycieczkowe, weselne
      • bary szybkiej obsługi
      • punkty małej gastronomii
      • stołówki szkolne, szpitalne
      • zakłady zajmujące się produkcją wyrobów spożywczych