oraz dla uczniów z niepełnosprawnościami sprzężonymi
Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 3 w Otwocku zaprasza uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim, którzy posiadają aktualne orzeczenie poradni psychologiczno-pedagogicznej o potrzebie kształcenia specjalnego.
Uczniowie kształcą się na kierunkach:
- pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
- kucharz
- cukiernik
Dążymy do przekazania naszym wychowankom wiedzy i umiejętności niezbędnych do podjęcia pracy zawodowej oraz samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu. Oferujemy możliwość bezpłatnego uczestniczenia w zajęciach pozalekcyjnych: terapeutycznych, korekcyjno-kompensacyjnych, sportowych oraz w licznych kołach zainteresowań. Dysponujemy siłownią, salą rehabilitacji, gabinetem logopedycznym. Zapewniamy opiekę psychologiczno-pedagogiczną. Praca dydaktyczno-wychowawcza odbywa się na podstawie indywidualnych programów edukacyjno-terapeutycznych opracowanych dla każdego ucznia po diagnozie i okresleniu jego aktualnego poziomu rozwoju psychofizycznego.
Absolwenci mogą przystąpić do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i otrzymać tytuł robotnika wykwalifikowanego. Egzaminy Odbywają się w naszym Ośrodku, który jest punktem egzaminacyjnym dla pracowników pomocniczych obsługi hotelowej, a także dla kucharzy.
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Praca w zawodzie pracownika pomocniczego obsługi hotelowej jest zarazem odpowiedzialna i dająca wiele satysfakcji. Wymaga od pracowników określonych predyspozycji i kwalifikacji zawodowych.
Czas nauki – 3 lata
Zajęcia praktyczne – odbywają się na terenie Ośrodka i w zakładach pracy.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Absolwent powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- prace porządkowe w części hotelowej i gastronomicznej, przygotowanie pokoi do przyjęcia gości
- prace pomocnicze związane z obsługą gości hotelowych w części noclegowej i sali restauracyjnej
- prace związane z działalnością pralni hotelowej
- pielęgnowanie roślin ozdobnych wewnątrz i terenów zieleni wokół obiektu hotelarskiego
- pomoc przy przygotowywaniu sali konsumenckiej do wydawania posiłków
- dbanie o zastawę stołową
- wykonywanie drobnych napraw i prac konserwacyjnych
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
- zainteresowanie zawodem
- uczciwość
- dobry stan zdrowia
- życzliwość, uprzejmość
- sprawność ruchowa
- dobry wzrok i słuch
- zdyscyplinowanie
Możliwości zatrudnienia:
- w obiektach hotelarskich jako pracownik:
- w służbie pięter, w korytarzach, jako pokojowa/pokojowy
- w służbie parterowej jako bagażowy
- w kuchni hotelowej jako pomocnik
- w pralni hotelowej
- przy pielęgnacji zieleni na terenie hotelu
KUCHARZ
Nauka zawodu odbywa się w pracowniach gastronomicznych Ośrodka i w zakładach pracy, stołówkach szkolnych, restauracjach oraz szpitalach.
Czas nauki – 3 lata
Zajęcia praktyczne - odbywają się na terenie Ośrodka i w zakładach pracy.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
- zainteresowanie zawodem
- dobry stan zdrowia
- umiejętność pracy w zespole
- życzliwość, uprzejmość
- uczciwość
- Absolwent powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- przygotowywanie typowych potraw i napojów w różnych zakładach gastronomicznych
- dokonywanie oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i gotowych wyrobów
- prawidłowe przechowywanie i magazynowanie surowców spożywczych, półproduktów i gotowych wyrobów
- organizowanie prac porządkowych
- nakrywanie stołów na różne uroczystości okolicznościowe
- utrzymywanie porządku i czystości na stanowisku pracy
- przestrzeganie zasad bezpieczeństwa higieny pracy
Możliwości zatrudnienia:
- restauracje
- hotelowe zakłady gastronomiczne
- sanatoria
- pensjonaty
- domy wycieczkowe, weselne
- bary szybkiej obsługi
- punkty małej gastronomii
- stołówki szkolne, szpitalne
- zakłady zajmujące się produkcją wyrobów spożywczych